Logo
Print this page

Wat is het nut van marketing automation?

Marketing automation wordt steeds meer gebruikt in de B2B en langere business-to consumer sales cycles. Er zijn al vele aanbieders van software oplossingen die meerdere marketinggebieden aan elkaar koppelen en goed laten aansluiten op het verkoopproces. Tot op individueel klant niveau kan de marketeer het leadproces zo invullen dat er gedurende het gehele koopproces de juiste content aan de prospect wordt gestuurd. Het schieten met hagel op grote onwillige groepen van mensen is voorgoed verleden tijd. Deze manier van werken voorkomt heel veel ergernissen bij de afnemer en tegelijkertijd kan de ROI van de marketing inspanningen veel beter gemeten worden.

individuele benaderingDat klinkt geweldig uiteraard het beloofd veel meer tevreden klanten en een veel hogere omzetten van de leads die door marketing gegenereerd worden. Iedereen tevreden zou je zeggen. Maar hoe werkt het precies. Allereerst is het nodig om de silo's structuur die er nu in organisaties heerst weg te nemen. Alle afdelingen moeten met dezelfde focus gaan werken en de processen nauwkeurig op elkaar afstemmen. Dit is noodzakelijk om de meerwaarde van de organisatie voor iedere individuele klant als een geheel te kunnen leveren.

Het doel van marketing automation is om de leadconversie te verhogen. Daarvoor is het nodig om het gedrag van de prospect goed te volgen. Het moet duidelijk zijn wat de potentiele koper wil. Dat kan door buyers persona's op te stellen. Het zijn profielen van denkbeeldige (ideale) klanten. Daarna kun je relevante campagnes gaan bouwen. Bij de campagnes is het belangrijk om te bedenken welke stadia de prospect gaat doorlopen voordat er een bestelling geplaatst gaat worden. Dit noemen we de buyers journey. Voor elk van de stadia zal je relevante content moeten verzorgen en op het juiste tijdstip onder de aandacht brengen.

Het gebruik van verschillende kanalen zoals email, website (landingpages met duidelijke call-to-actions), social media, mobile, SEO, Apps, PPC en retargetting behoren allemaal tot de instrumenten van de marketeer. De acties die een klant op een van de kanalen doet kunnen we met leadscoring waarderen. We kunnen er bijvoorbeeld punten aan toekennen. Door de hoeveelheid punten op te tellen komen we dan tot een nauwkeurige kwalificatie van de lead.

 

marketing-automation-tools

Er zijn al ruim honderd leveranciers van marketing automation software op de markt. Grote spelers zijn Hubspot, Act-on, Marketo en Pardot. Ze hebben allemaal sterke en minder sterke kanten. Het zijn SaaS oplossingen waarbij je goed moet nagaan of ze geschikt zijn voor jouw specifieke doel en passen in jouw organisatie. Bijvoorbeeld de koppeling met het CRM systeem dat in gebruik is. Zeer relevant dus om sales en marketing afdeling goed te laten samenwerken.

Rate this item
(1 Vote)
SemaSearch 2014 by F-IT